Yoga för nybörjare

Nybörjaryoga

Är du nyfiken på yoga? Då har du kommit rätt. På Göteborgs Yoga Centrum har vi mött nybörjare i över 30 år. Några av dem är yogalärare idag 😉

Du kanske känner dig stel eller stressad och funderar på om yoga kan hjälpa dig.
Du kanske har provat flera olika yogaformer utan att hitta rätt.
Du kanske vill utvecklas och prova något nytt.
Du kanske styrketränar, springer eller spelar fotboll och vill komplettera med träning för smidighet.

Introduktionskurser i yoga

Lär dig yoga på ett systematiskt, lättsamt och roligt sätt.  Den allra bästa introduktionen och inlärningen får du på våra introduktionskurser för nybörjare. En kurs innehåller flera lektioner som bygger vidare på varandra. Kursen förbereder dig så att du är väl rustad att fortsätta yoga på nästa nivå.

 NivåDagTidDatumAntal gångerPrisPlats
Introduktionskurs för nybörjare och för dig som har kommit av dig med yoga. Nivå 1Tisdag19.00 - 20.1519 mars - 23 april6 ggr1.200:-Moveri, Järntorgsgatan 12
Boka yogakurs för nybörjare

4 tips för att komma igång med yoga

1. Börja! Det bästa sättet att få veta om yoga är för dig är att börja yoga. Så enkelt är det! Vi kan berätta om yoga hur länge som helst – men det är bara du som kan känna vad det ger dig.

2. Tävla inte. Försök att släppa alla tankar på att prestera och vara duktig. Yoga handlar inte om att stå på huvudet först, utan om att må bra och utvecklas precis där du är.

3. Skapa en vana. Det kan låta tråkigt men genom att göra yoga till en rutin får du ut mest av det. Vi rekommenderar att du börjar med en yogakurs där du möter samma yogalärare, samma dag och tid varje vecka. Kontinuitet är oslagbart för din inlärning.

4. Kom till yogaklassen som du är. Ibland är du glad och förväntansfull. Ibland kanske stressad, sur och trött. Du kan vara stel eller ha ont någonstans. Men yoga är inget du behöver vänta med tills du känner dig på topp. Låt yogan ta plats i din vardag. Det är i vardagen som yogan kan ge dig det du behöver.

Effekter av yoga

Yoga kan ha många olika effekter, beroende på vem du är och vilken yoga du utövar. Det finns självklart många studier som visar på positiva effekter av yoga.

Vi lyssnar gärna på våra yogaelever för att få veta vilken roll yoga spelar i deras liv. Många pratar om att landa i kroppen. Att lära känna sin egen kropp. Våra elever känner att de blir smidigare och starkare. När de vågar testa nytt märker de att de kan mer än de trodde. Den som lever med smärta kan uppleva lindring.

Det är vanligt att börja med yoga för att man vill träna fysiskt. Det är också vanligt att yogan börjar betyda mer än så. Våra elever säger att de får lugn och ro, de får mer energi och kan fokusera. De blir mer närvarande i nuet och sover bättre. De blir bättre på att fatta beslut. Så förutom att landa i din kropp kan yoga hjälpa dig att landa i din tillvaro och i dig själv. Om du med tiden vill lära dig mer om yogans alla lager, finns det mycket yogafilosofi att utforska. Fråga oss om du vill ha boktips!


Vem kan börja yoga?
Du kan inte vara för stel, för gammal eller för tjock för yoga. Alla kan vara med.

Om du har skador eller sjukdomar kan det gå bra att yoga ändå. En av de stora styrkorna med Iyengaryoga är att det går att anpassa yogaställningarna nästan oändligt. Våra yogalärare är gediget utbildade i att möta eleverna som individer med olika förutsättningar, skador och sjukdomar. Det är viktigt för yogaläraren att veta om du har skador eller annat att ta hänsyn till. Det är också viktigt att du själv känner efter vad som fungerar för dig. Om du är osäker på om du kan vara med på yoga, hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig. De allra flesta kan vara med på yogaklasser, men ibland är det en god idé att boka privatlektion för att få individuellt anpassad undervisning. Maila yogacentrum@yogacentrum.com om du vill veta mer.

Om du är gravid och nybörjare, börja istället med gravidyoga. Där får du undervisning som är helt anpassad till dig, med fokus på graviditet och förlossning. Riktigt många av våra elever har faktiskt väckt sitt första intresse för yoga på en av våra gravidkurser!