Om Göteborgs Yoga Centrum

Info om Göteborgs Yoga Centrum

Göteborgs Yoga Centrum har i mer än 30 år erbjudit yogaundervisning i centrala Göteborg. I fräscha, ljusa lokaler som genomsyras av en lugn atmosfär utövas Iyengaryoga-undervisning under veckans alla dagar.

Centret ägs och leds av Leela G. Hansen som är en mycket erfaren och omtyckt yogalärare. Här arbetar också för närvarande fem andra yogalärare: Dirce Corradini Stridh, Alberto Manco, Cecilia Danskog och Linda Fidler som ger kurser på olika nivåer . Dessutom har vi våra administratörer/receptionister Maria Marcault (mammaledig till hösten 2019) och Ida Zidore, som vill ta hand om dig, när du kommer på yoga eller vill handla i vår yogabutik.

Cirka 2500 människor per år tar del av undervisningen vid Göteborgs Yoga Centrum. Vi har också ett internationellt samarbeta med Iyengar yogaskolor i andra delar av världen samt helgkurser med olika välrenommerade internationelle yogalärare.

På Göteborgs Yoga Centrum tränar alla utifrån sina egna yogakunskaper och fysiska förutsättningar, oavsett ålder, kön, etnisk eller religiös tillhörighet. Alla är välkomna! Undervisningen är konkret och verklighetsnära med direkt kontakt med Iyengaryoga-traditionen. Träningen är systematisk och prestigelös, men ändå seriös. För oss står det praktiska arbetet med teknikerna i centrum, inte ett speciellt tankesystem.

Stommen i undervisningen är termins- och intensivkurserna. Dessutom har vi undervisningsarrangemang för olika grupper som företag och skolor. Flera gångar per år bjuder vi internationellt erkända Iyengar yogalärare till centret för att hålla workshops. Leela G. Hansen leder dessutom centrets treåriga yogalärarutbildning till internationellt certifierad Iyengaryogalärare.

Iyengar Yoga

Iyengaryoga har fått sitt namn efter den numera avlidna yogacharya B.K.S. Iyengar (1918 - 2014), som har systematiserat och gett nytt liv till denna gamla konst. Han har gjort yoga tillgänglig för människor över hela världen. Numera finns det Iyengaryoga-center i nästan alla världens större städer.

B.K.S. Iyengars intresse för att träna, experimentera och undersöka yoga har skapat en yogaform som tilltalar människor i dag. Iyengaryoga tillmötesgår den lite för jäktade och allt för stillasittande nutidsmänniskans behov.

Iyengaryoga är en fysisk, kraftfull form av yoga med övningar och yogaställningar (asanas) som utförs mycket noggrant. Den kan inte jämföras med andra former av så kallad gym-yoga, då fokus i Iyengaryoga ligger i att utföra ställningarna korrekt utifrån kroppens anatomi och fysiska förutsättningar. En Iyengaryoga-lärare har gått igenom en gedigen utbildning. Hon har lärt sig att ge instruktioner som passar till elevernas behov och hur man observerar utövandet av yogaställningarna och korrigerar, när det behövs.

I Iyengaryoga finns ingen konkurrens, inga tävlingsmoment och inte heller prestige. Det är du själv som bestämmer hur mycket kroppen klarar av. Och vad du kan utföra. Alla kan utföra Iyengaryoga, oavsett ålder.

Under en lektion jobbar vi utifrån individens förutsättningar. Viktigt är anatomisk linjering och framförallt hållning. Varje ställning gås igenom noga och genomförs relativt långsamt. Du stannar kvar i ställningen och vissa rörelser upprepas för bästa effekt.

Vi använder ibland enkla hjälpmedel som klossar, bälten och filtar för att kunna utföra ställningarna så rätt som möjligt. Det vill säga tänja fullt ut för att få så mycket plats inuti kroppen som möjligt med maximalt hänsyn till kroppens anatomi. Genom ett förfinat system av hundratals ställningar uppnår du stor medvetenhet om kroppens hållning och raka linjer. Du tränar både styrka, uthållighet, smidighet och balans samt koncentration och meditation.

Hemsida: www.bksiyengar.com

Varför Yoga?

Människor upplever yogans positiva effekt på många olika sätt. Resultaten kan vara båda fysiska och mentala. Många känner av de positiva effekterna omedelbart genom att delta i en grupp en gång i veckan eller att träna själv en stund varje dag. Men för att få det mesta av sin yogaträning krävs dock lite självdisciplin, kontinuitet och engagemang. Precis som med all träning.

Först och främst är effekten av regelbunden yogaträning att du upplever mindre stress och bättre förmåga att handskas med kraven i ditt vardagsliv. Under träningen behöver de utmanande och krävande ställningarna all din uppmärksamhet. Det finns ingen tid att tänka på annat.

För det andra är det många fysiska resultat. Din kondition blir bättre, du mår bättre och trivs bättre i din kropp. Du blir smidigare och starkare och sover bättre. Cirkulationen i din kropp och hormonbalansen kan förbättras, vilket ger bättre hälsa och mer energi.

Värk och spänningar i rygg, axlar, nacke och huvud blir avsevärt mindre eller kan försvinna helt. Dessutom gör yoga dig mer balanserad och fokuserad på det du vill göra samt mindre mottaglig för stress, problem och oönskad påverkan. Du lär känna dig själv bättre och det gör det lättare att slappna av i mötet med dig själv och andra människor.

Allt detta händer såklart inte efter din första yogalektion. Fördelarna med yoga kommer så småningom och är individuella. I gengäld håller resultaten i sig, om du fortsätter att praktisera.

Kontakta oss

Yogabutik/reception

Vi gör vårt bästa för att vara på plats när du tar kontakt med oss. Om receptionen är obemannad finns det en telefonsvarare, som talar om för dig, när vi är på plats nästa gång.

E-post: yogacentrum@yogacentrum.com

Telefon: 031 - 13 22 52

Öppettider i yogabutiken och kansliet: Måndag kl. 11.00 - 15.00
Tisdag kl. 11.00 - 15.00
Torsdag kl. 11.00 - 17.30
Fredag stängt

Ofta är vi på plats mera än detta. - Som undantag lite mindre. Du kan alltid ringa och fråga om vi är inne 031-13 22 52.

Röda dagar har receptionen och yogabutiken på Göteborgs Yoga Centrum stängt. Observera att vi också har yogaklasser när receptionen och yogabutiken har stängt.